روابط از کنترل خارج شده، نبود نظارت کاربردی بر فضاهایی مثل دانشگاه و فقدان یک سیستم آموزشی درست عواملی هستند که شرایط کنونی را به وجود آوردهاند و ازدواج دانشجویی را هم با مشکلات جدی مواجه میکند.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو-محمدجواد سمیعی؛ راستش را که بخواهید این روزها خیلی سخت میتوان به مقوله ازدواج فکرد کرد، چه برسد به ازدواج دانشجویی! از هر شخصی هم که علتش را سوال میکنیم معمولا مواردی مثل، درآمد، سربازی، افت تحصیلی، شکست عاطفی و... را بیان میکند که خودتان میتوانید در بین دوستان و آشنایان خود این موضوع را به طور محسوس درک کنید. این اتفاق باعث میشود این احساس به وجود بیاید که ازدواج دانشجویی به طور قطع نمیتواند موفق باشد.
چرا ازدواج دانشجویی نه؟ / نظرات دانشجویان در مورد موانع ازدواج دانشجویی اما آمار موجود چیزی متفاوت از برداشت و تحلیلهای ما را نشان میدهد! آماری که این مدل ازدواج را تا حد زیادی موفقیتآمیز نشان میدهد. انگار آن دلایلی که معمولا برای دوری از ازدواج دانشجویی مطرح میشود باعث شکستخوردن آن نمیشود. در این بین این سوال مطرح میشود که احتمالا باید دلایل مبناییتری برای دوری از ازدواج دانشجویی وجود داشته باشد. برای بررسی بیشتر موضوع به سراغ جمعی از جامعهشناسان دانشگاههای تهران و خوارزمی رفتیم و موضوع را مطرح کردیم و در ادامه به آنها میپردازیم.
نظام آموزشی تغییر نکرده است
یک عضو هیئت علمی دانشگاه تهران معتقد است: «بعد گذر از دهههای ۵۰ و ۶۰، با تغییر ساختارهای ارتباطی جامعه باید نظام آموزشی نیز دستخوش تغییر میشد؛ این یعنی در گذشته که راههای ارتباطی بین دو جنس مخالف بسیار محدود و دارای حساسیت بالایی بود، طبعا نیازی به آموزش ارتباط و تعامل صحیح با جنس مخالف احساس نمیشد. کِی دخترها و پسرها به هر بهانهای هرروز اینقدر تعاملات اجتماعی با هم داشتند؟ اما حالا در شرایطی که هم در دانشگاه و هم فضای مجازی این برخوردها به حداکثریترین حالت خود میرسد، نیاز به تعریف درست ارتباط و تعامل صحیح با جنس مخالف به شدت حس میشود. در حال حاضر نبود این سیستم آموزشی منجر به روابط بیدروپیکر و متعدد و همچنین تجربه تلخ در رابطههای ناموفق میشود که ماحصل آن مشکلات روحی و سلب اعتماد از فضای دانشگاه است. همچنین این مشکلات منجر به احساس گناهی میشود که در دراز مدت این حس برایش عادیسازی خواهد شد که مولد آسیبهای جدی اجتماعی است. در حالی که میشد با تعریف صحیح و آموزش به موقع جلوی تمام این فرایند گرفته شود.
نبود سیستم آموزشی مناسب با شرایط فعلی جامعه برای برقراری ارتباط و تعامل بین دو جنس مخالف موجب بروز آسیبهای جدی میشود
از طرفی هم باورهای غلط بلای جان بسیاری از زوجهای جوان شده است، به طور مثال نپذیرفتن خواستگارانی که درحال تحصیل هستند، یا در یکی دو رشته خاص مثل پزشکی تحصیل نمیکنند یا بدبینی بیش از حد و اعتماد نکردن به جوانان درباره تصمیمگیری بابت مقوله ازدواج در سن کم یا همین مسئله سربازی که واقعا امروزه با وجود این میزان امکانات و تسهیلات موضوع مهمی نیست و... که باید با یک فرهنگسازی درست و دقیق به اصلاح آن پرداخت.»
طبق پژوهشهای دانشگاه علوم پزشکی قم: «ازدواج همه جنبهها زندگی دانشجویان را تحت تأثیر قرار داده و زندگی آنان را متحول میکند. ازدواج دانشجویی با چالشهایی همراه بوده که زمینه را برای رسیدن به تکامل فراهم میسازد و در این میان، ثبات و حمایت در زندگی تجربه شده و دانشجویان با ازدواج به سمت خودشکوفایی قدم برمیدارند. این وضعیت به زندگی آنان معنا بخشیده و زمینه را برای پیشرفت در مسیر زندگی فراهم میکند. خودشکوفایی در بستری از چالشها درونمایهای است که معنای ازدواج دانشجویی را در بستر چالشها به تصویر میکشد و نمودی از طلوع و روشنی است که ازدواج بر زندگی این دانشجویان سایه افکنده و خود شامل درونمایههایی است که در ذیل همراه با نقلقول شرکتکنندگان ارائه میگردد.»
سریع عاطفی نشوید!
چالشهای ازدواج دانشجویی مثل مسائل اقتصادی، سربازی، تحصیل و... میتواند موجب شکوفایی یک انسان بشود
یکی از اساتید دانشگاه خوارزمی به اینصورت مسئله را تحلیل میکند: «یک عامل بسیار مهم در تقویت روابط بین دانشجویان آن تعاملی است که در دانشگاه با یکدیگر دارند که این این بستر را فراهم میکند تا از شرایط یکدیگر به درک نسبتا خوبی برسند. هر چند یک آسیب نیز وجود دارد که این نوع ازدواج را تهدید میکند و آن تبدیل شدن زودهنگام تعاملات در فضای دانشگاه به یک رابطه عاطفی است که ممکن است منجر به این بشود که طرفین از بسیاری از موارد حیاتی و اساسی برای تشکیل یک زندگی مناسب چشم پوشی کنند. این موضوع بعد گذشت چندوقت باعث پدیدآمدن مشکلات پیچیده در زندگی مشترک میشود که میتواند خانواده را از هم بپاشد.»
طبق نظر یکی دیگر از اساتید روانشناسی دانشگاه خوارزمی: «اصولاً در روانشناسی نمیتوان از نظر علمی اثبات کرد که ازدواج در بازۀ دانشجویی حتما باید موفق باشد، ولی با توجه به آماری که به دست آوردید میتوان اینطور تحلیل کرد که به علت سطح پایین توقعات در دوران دانشجویی و همچنین فضای مشترک بین طرفین که موجب ایجاد تفاهم و درک بهتری میشود این موفقیت قابلتوجیه است. هرچند که خود این اتفاقات نیز موجب بروز خطراتی است که باید با مراجعه به مشاورین و مشورتگیری از بزرگترها در خانواده و همچنین فکر و تامل بیشتر از آن جلوگیری نمود.»
این نظرات برای ما زنگ خطر یک بحران بزرگ در فضای عمومی جامعه را به صدا در میآورد. روابط از کنترل خارج شده، نبود نظارت کاربردی بر فضاهایی مثل دانشگاه و فقدان یک سیستم آموزشی درست عواملی هستند که شرایط کنونی را به وجود آوردهاند که یک بستر کاملا آماده برای بروز معضلات اجتماعی است، و از سمت دیگر شرایط بد حمایتی از زوجهای جوان دانشجو باعث وخیمتر شدن این اوضاع میشود.
مشکل از ذات دانشگاه است که ماهیت ضد دینی و ضد ایرانی دارد. حداقل کاری که باید انجام دهیم تفکیک جنسیتی دانشگاهها است که آن را هم انجام نمی دهیم.
محمد
۰۲:۳۰ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۳
آیا فکر میکنید که روابط خارج از شرع جوانان مربوط به دانشگاه است؟
ایا این روابط در افرادی که تحصیلات دانشگاهی ندارند بیشتر نیست؟
ارتباط با جنس مخالف نیاز مسلم و طبیعی افراد است و اگر این ارتباط در قالب ازدواج نباشد در قالب های دیگر پاسخ داده میشود،بنابراین بهتر است برای ازدواج جوانان برنامه ریزی شود تا به نیاز طبیعی افراد پاسخ داده شود.
B
۱۱:۵۷ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۳
انسان ها نیازی ندارند مثل حیوانات باهاشون برخورد بشه. عقل دارند و لازم نیس که به زور از هم جداشون کرد.. ی آمار از تجاوز جنسی ایران و کشور های ب نظر کافر رو بگیری میفهمی کجا بیشتره
ناشناس
۱۱:۵۸ - ۱۳۹۸/۱۱/۰۳
خجالت بکش از این طرز فکرت.. دانشجو ها آدم هستن به خودت نگاه نکن
سلام
به فرموده امیرالمؤمنین العلمُ سلطان.
به فرموده امام عزیزمان دانشگاه مبدأ تحولات است.
حال ایندو اگر حقیقتاً باهم جمع شوند برکتی خلق می شود که هم فکر را جهت می دهد، هم احساس را کنترل می کند.
ماهیت پذیرفتنی است. برخی از رویه ها باید تغییر کند.
آیا می دانستید الگوی دانشگاه کمبریج یا آکسفورد (دقیقاً خاطرم نیست) از مدارس نظامیه دوران سلجوقی است؟ همین موضوع نشانگر خیلی از واقعیات می تواند باشد.
ارسال نظرات
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
ایا این روابط در افرادی که تحصیلات دانشگاهی ندارند بیشتر نیست؟
ارتباط با جنس مخالف نیاز مسلم و طبیعی افراد است و اگر این ارتباط در قالب ازدواج نباشد در قالب های دیگر پاسخ داده میشود،بنابراین بهتر است برای ازدواج جوانان برنامه ریزی شود تا به نیاز طبیعی افراد پاسخ داده شود.
به فرموده امیرالمؤمنین العلمُ سلطان.
به فرموده امام عزیزمان دانشگاه مبدأ تحولات است.
حال ایندو اگر حقیقتاً باهم جمع شوند برکتی خلق می شود که هم فکر را جهت می دهد، هم احساس را کنترل می کند.
ماهیت پذیرفتنی است. برخی از رویه ها باید تغییر کند.
آیا می دانستید الگوی دانشگاه کمبریج یا آکسفورد (دقیقاً خاطرم نیست) از مدارس نظامیه دوران سلجوقی است؟ همین موضوع نشانگر خیلی از واقعیات می تواند باشد.